torsdag den 14. juni 2018

Tre fantastiske og faglige friluftsbøger

Faktisk er Naturlig(vis) ikke min første blog. Jeg har i snart tre år haft en bogbloggen Litteraturlyst. Selvom bloggen hovedsageligt er forbeholdt litteratur, er der i årenes løb smuttet et par anmeldelser af friluftsbøger ind blandt de øvrige blogindlæg. Jeg tænkte at det derfor var oplagt at give jer et lille uddrag af nogle af de bedste bøger jeg har læst inden for området. Her får i tre fagbøger omkring friluftslivet. 

Friluftsliv - fra drøm til virkelighed

“Potentialet for en fantastisk naturoplevelse findes overalt.”
 5/6 stjerner    Sideantal: 376   Forlag: Outdoor Consult
Forfattere: Flemmening Østergaard, Jens Bursell, Thomas Johansen, Asmus Nørreslet, Erik Hein, Mikkel Jungersen & Niels Overgaard Blok

Jeg har hørt bogen "Friluftsliv - Fra drøm til virkelighed" blive refereret til, som biblen inden for friluftsliv. Det er noget af en påstand, men efter selv at have læst bogen, må jeg erkende at det ikke er helt ved siden af. Bogen behandler stort set alt hvad der har med friluftsliv at gøre. Man bliver helt imponeret over, hvordan det har kunne lade sig gøre, at få så meget viden klemt ned på blot 367 sider.  Der er både noget for nybegynderne og de mere hardcore friluftslivsentusiaster.

Bogen har også givet mig et overblik over hvilke muligheder der findes for udstyr og turoplevelser.  Den har vist mig en masse praktiske færdigheder, som det ville have taget mig meget langtid at finde frem til på egen hånd. Den indeholder fede og brugbare oversigter over ting som fx hvor hurtig man kan regne med at bevæge sig i forskellige typer terræn alt efter opbakningsbelastning, pakkelister til vinter og sommerture, proviantskemaer til at udregne madforbrug osv.
Læs hele anmeldelsen her 

Med Jon i vildmarken af Jon Lindberg

Kroppen kan klare sig tre minutter uden ilt, tre timer uden ly, tre dage uden vand og tre uger uden mad, før den bukker under.

4/6 stjerner    Sidetal:  187     Forlag: Turbine

Bogen er på ingen måde en udtømmende how-to bog, men giver gode overordnede guidelines inden for de forskellige discipliner; forberedelse, udstyr, shelter, bål, vand, mad i naturen, navigation og førstehjælp. Jeg er særligt imponeret af de mange kreative og lidt alternative tips der er at finde i bogen. Fx beskrives der hvordan man kan koge vand uden en gryde, hvordan man kan navigere efter mos eller et ur, hvordan man kan bruge blade og græs som isolation i ens tøj osv.

Bogen giver også et rigtig godt indblik i programmet Alene i vildmarken, da bogen indeholder små noter herfra. Man får et rigtig godt indblik i hvor Jon nåede så langt og hvordan han ofte altid var et skridt foran de udfordringer der kunne dukke op. 

Du kan læse hele anmeldelsen her


Vandring i Europa af Lis Nielsen

"Når man er vandrer, er det ikke målet for en vandring, 
der tæller, men i højere grad oplevelserne undervejs"
Undertitel: 22 spændende og uspolerede vandreturer
5/6 Stjerner  Sideantal: 160    Forlag: Muusmann

Bogens kerne er naturligvis beskrivelserne af  22 ruter og fem vandreregioner. Ved hver rute er der 4-6 billeder, så man også har mulighed for at danne sig et visuelt billede af ruten.  Dertil kommer en faktaboks, med sværhedsgrad, kilometer, etapeforslag, hjemmesider, transport, samt anbefaling af guidebog og hjemmesider. Og selvfølgelig også et kort, hvor ruten er tegnet groft op. Bogen er supergod at finde inspiration i og Lis Nielsen har formået at finde en række ruter der variere på både kultur og natur.   

Hvis man er nybegynder, er denne bog helt sikkert et rigtig godt sted at starte. Bogen kommer ind på træning, planlægning af turen, afmærkninger og andre nyttige ting. Samtidig er jeg også sikker på at en mere garvet vandre også ville kunne finde inspiration i de mange ruter. 
Læs hele anmeldelsen her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar